De Geschiedenis van het jaarwiel

Het jaarwiel

Het Wiel van het Jaar is een symbool van de acht Sabbats (religieuze feesten) van het Neo-Paganisme. Deze Sabbats zijn opgedeeld in twee groepen. Er zijn vier zonne festivals, deze vieren elke zonnewende/equinox. Daarnaast zijn er vier seizoens festivals, die vieren een seizoensverandering, het middenpunt tussen twee seizoenen. De Kelten vierden duizenden jaren geleden al de festivals die aangegeven staan op het jaarwiel. Wel is de kans groot dat deze feesten een andere naam hadden, helaas is hier weinig over bekend.

Herkomst

In de oude Keltische cultuur werd de tijd als cyclus gezien. De seizoenen veranderen van de lente naar de zomer, naar herfst en de winter en zo gaat het door als een cyclus. De levenscyclus van een mens of plant gaat ook door want uiteindelijk gaat niets verloren omdat alles - op de een of andere manier - weer terugkeert. Als een dier overlijd dient dit weer als voeding voor andere dieren en voor de aarde waardoor er (nieuw) leven mogelijk is. Deze manier van denken heeft niet alleen te maken met een natuurlijke cyclus maar denk hierbij ook aan karma.Het moderne wiel

Het moderne Wiel van het Jaar werd voor het eerst voorgesteld door de geleerde en mytholoog Jacob Grimm (1785-1863), en in zijn huidige vorm vastgelegd in de jaren 1950 en begin 1960 door de Wicca beweging. Het wiel bevat de volgende heilige dagen (de meeste data zijn van jaar tot jaar flexibel):

Samhain

Yule

Imbolc

Ostara

Beltane

Litha

Lughnasadh

Mabon
De bovenstaande jaarfeesten zijn bedoeld om aandacht te schenken aan wat er verloren maar ook aan wat er gewonnen is tijdens die cyclus van het jaar. Net als in de oude Egyptische beschaving en anderen, geloofden de Kelten dat ondankbaarheid een zonde was. Door ondankbaarheid zou die persoon vervolgens in de duisternis van bitterheid, trots en zelfmedelijden leidde. Door even stil te staan ​​bij alles wat men in een jaar had gekregen, verloren en nog steeds in herinnering koesterde, hield men het evenwicht in stand.


Wat vind jij van het idee dat alles een cyclus is en weer terug komt?

Have a lovely day, Magickal mind
2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Beltane