Tuinvogels (DIY)

Gepubliceerd op 24 februari 2021 om 06:30

In Nederland zijn er best wel wat soorten vogels die voorkomen in onze tuinen en op ons balkon. Deze vogels kunnen over het algemeen erg goed voor zichzelf zorgen, maar soms is het fijn om wat hulp te hebben.

Waarom helpen?

Laat ik beginnen met een stukje dankbaarheid. Zelf ben ik een echte dierenvriend maar ik vind insecten nogal eng. De lieve vogeltjes in mijn tuin eten met alle liefde de insecten en spinnen op, niet alleen buiten maar ook in mijn hut. 

Omdat ik aan de rand van het bos woon zijn hier ook nog eens veel bijzondere vogels die hier komen. Het geluid van de vogels in de ochtend, de mooie kleuren waarmee zij de tuin tijdelijk komen versieren… ik word er gewoon vrolijk van.

Daarnaast is de vogeltuin mijn favoriete TV-show… niet voor nog weer een scherm maar gewoon van achter een raam of zelfs lekker vanuit mijn tuinstoel. 

 

Genoeg redenen dus om wat terug te doen voor onze mooie vogeltjes!

Zomer

In de zomer zijn er volop vruchtjes, zaden en insecten te vinden voor onze tuinvogels. Bijvoeren is dus niet nodig tijdens de zomer, sterker nog, veel vogeltjes lusten wel een spinnetje, langpoot of mug! Erg handig dus.

Tijdens de zomer, vooral tijdens warme en/of droge periodes is het wel fijn voor vogels om wat verkoeling te hebben en te kunnen drinken. 

Zorg daarom voor een vogelbadje. 

 

Een vogelbadje is niet duur, vaak rond de 10 euro en ze gaan over het algemeen erg lang mee. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om de vogels een badje te geven. Zet bijvoorbeeld een grote schaal neer of zelfs een grote pan deksel. Vul deze met een laagje water. Zorg er wel voor dat de vogels er makkelijk weer uit kunnen en dat er niet te veel water in zit. Een goede regel is om er een halve vinger water in te doen, dat is voor veel vogels een fijne hoeveelheid.

 

Winter

In de winter is bijvoeren wel fijn. Er zijn veel verschillende soorten vogelvoer te krijgen, waar jij zelf ook nog eens leuk mee kan knutselen. 

Dit is een overzichtje van welke vogels welk eten lekker vinden:

Lijsterachtigen en spreeuwen: Krenten, rozijnen, bessen, rijst, aardappelen

Mezen: Vetbollen, Pinda’s, kokosnoot, zonnepitten

Winterkoning, mud, roodborst: Broodkruimels, meelwormen, ongekookte havermout

Specht, boomklever, boomkruiper: Pinda’s, zonnepitten, pindablokken

 

DIY vogelvoer

 

Veel mensen kennen de vetbollen wel die tijdens de koudere maanden overal te krijgen zijn. Deze zijn erg slecht voor het milieu (plastic) en kunnen ook nog eens gevaarlijk zijn voor de vogels! Met deze DIY maak je je eigen vogelvoer rolletje.

 

Wat heb je nodig:

  • Pindakaas (Voor vogels! De mensen pindakaas is niet goed voor vogels)
  • Lege WC rolletjes
  • Zaden mix voor vogels
  • Schaal of kom

optioneel:

  • Touw
  • Pak een lege WC rol en smeer deze in met de pindakaas (voor vogels). Gebruik hiervoor je handen, een lepel of een smeermes.
  • Zorg ervoor dat er een dikke laag rondom de hele WC rol zit
  • Giet het zaad in de schaal of kom en rol het rolletje, bedekt in pindakaas, door het zaad heen.
  • Als het goed is blijft het zaad aan de pindakaas plakken en heb je nu een mooi rolletje.
  • Schuif het rolletje om een tak zodat de vogels er van kunnen genieten.

Optioneel: Maak er meer en maak een voer slinger voor in de tuin. 

 

Wat doe jij graag voor tuinvogels?

 

Have a lovely day, Magickal Mind

 

xXx Ann


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.