December

Gepubliceerd op 9 december 2020 om 07:00

December, voor veel mensen een tijd van tradities, rituelen en samenzijn. 

Sinds zo lang als ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd door de overeenkomsten tussen verschillende geloven en de tradities die hiermee samengaan. 

Kerst, Yule, lichtjesfeesten de terugkeer van de zonnegod, we vieren het allemaal anders. Sommige gebruiken zijn vergelijkbaar, andere juist heel verschillend.

 

 

Voor mij is heel herkenbaar en vertrouwd vanuit mijn jeugd een christelijke kerst. Met kerstboom, kerststal, kerststerren en een kerkdienst waar de geboorte van christus vieren. Hoe mooi ik het altijd gevonden heb, voor mij voelde het nooit helemaal passend. Ik had altijd mijn twijfels bij de specifiekheid van de geschreven verhalen. Ik zag ze meer als een verhaal waar een kern in zat om van te leren. In plaats van een in steen gegrifte waarheid. 

 

 

Yule voelt voor mij natuurlijker, logischer. De connectie met de seizoenen en het jaarwiel wat al eeuwig op deze manier beweegt. Morgen meer over Yule in een nieuwe blog!

 

In de kern hebben we in december allemaal dezelfde gedachten. Dankbaarheid voor ons thuis en onze dierbaren. Hoop richting de toekomst. Blijdschap dat de dagen weer langer licht mogen worden. 

 

Samen zijn is voor mij altijd al belangrijk geweest. Als ik mag kiezen tussen in mijn eentje thuis relaxen of in een ruimte vol leuke mensen dan is voor mij die keuze snel gemaakt. 

 

Normaal gesproken zou ik zoveel mogelijk gezelligheid opzoeken en op stap gaan naar vrienden en familie. Uit eten gaan en gaan dansen. Dit jaar is het anders, voor mij voelt het kouder en ongezelliger met de huidige maatregelen.

 

Wie heeft er nog tips voor mij om deze december door te komen?

 

𝙃𝙖𝙫𝙚 𝙖 𝙡𝙤𝙫𝙚𝙡𝙮 𝙙𝙖𝙮, 𝙢𝙖𝙜𝙞𝙘𝙠𝙖𝙡 𝙢𝙞𝙣𝙙!

𝙇𝙞𝙚𝙛𝙨 𝙍𝙚𝙣𝙨𝙠𝙚 🌎


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.