Tecklenburg, deel 2

Gepubliceerd op 29 oktober 2020 om 07:00

Als je deel 1 van deze blog nog niet hebt gelezen klik dan hier.

Aan het einde van het heksenpad in Tecklenburg vindt je de heksenkeuken. Sommige mensen noemen deze bijzondere plek ook wel de Duivelsklif. Niet alle inwoners van Tecklenburg waren het eens met Gravin Anna en Dr. Wier. Zij geloofden stellig in heksen, duivels en spoken en vertelden de avontuurlijkste verhalen over de heksenkeuken. 

Wat is de heksenkeuken?

Om je te kunnen voorstellen waar de verhalen zich afspelen is het wel belangrijk te weten wat de heksenkeuken nou precies is. De heksenkeuken is een gat in een grote rots met daarin twee gangen die stijl omhoog gaan. De twee gangen, voor kinderen ook wel twee glijbanen, komen uit bij de weg. Men gelooft dat dit was zodat heksen daar konden koken en ze dus dienden als een soort schoorsteen. Tegenover de heksenkeuken is een soort platform omhoog gehouden door bomen. Dit platform is rond en heeft een super mooi uitzicht over het bos.

 

Het verhaal: De Duivel

Op een nacht had zich bij de rots heksenkeuken een uitgelaten wilt gezelschap verzameld.

De Graaf van tag Limburg die toevallig voorbij kwam hoorde het helse lawaai. Hij was helemaal gevaccineerd. De kerktorens nog 12 keer middernacht. Er hield hem niks meer tegen hij moest en zou een blik over de rots klieft riskeren. Zijn nieuwsgierigheid kwam hem duur te staan. 

Door het gekrijs en geschreeuw van de heksen viel hij als verdoofd neer. De volgende morgen vormen zijn dienaars hem bij de rots. Voorzichtig drogen ze de vast slapen begraaf naar zijn burgt. Grote nood was aangebroken. Iedereen dacht dat de Graaf dood was alleen zijn lieve vrouw niet. 

‘S nachts trok zij een lang wit gewaad aan nam een crucifix (kruisbeeld) in de hand, en ging heel dapper om middernacht binnen & naar de rots. Daar aangekomen werd klonk een harde donderslag. een rots sprong uit een uit de kloof steeg de duivel omhoog met een honende lag. Hij strekte zijn roet zwarte klauwen gierig uit naar de gravin. De dappere vrouw week niet terug. Ze Bad hard op en hield de duivel het kruisbeeld voor zijn hart sproeiende ogen. 

Woedend grond hij, bij de aanblik van het kruisbeeld, ineen. Hij sloeg met zijn vuist in stand driftig met zijn paardenvoet op de rots. De duivel niet hier bij blijvende afdruk een achter. Huilend startte hij zich van de rots in de diepte en daarmee in de dood. Onder de indruk van deze ongelovigen gebeurtenis, ging de gravin snel weer terug naar huis. De poortwachter vertelde reeds de blijde goede boodschap. begraaf leeft, hij is weer opgestaan. De boze tovenaar hij was hierdoor voor altijd voorbij. 

 

De roddels: het heksenuur

Vroeger waren er veel mensen die geloofden in heksen die op bezems zouden vliegen en het typische oude vrouwtjes beeld hadden. Deze mensen waren dus ook erg bang voor de heksenkeuken. Er werd veel gepraat over wat er in het donker gebeurde. 

Het meest bekende verhaal gaat over heksen en tovenaars die elkaar ‘s nachts in de grot ontmoet hebben.

Deze heksen en tovenaars zouden precies om middernacht op een bezemstelen aangevlogen komen in deze Holten, de zogenaamde heksenkeuken. Zij parkeerde hun bezem op het platform voor de heksenkeuken en gingen naar binnen. Eenmaal binnen mengden die, die daar verzameld waren, en toverdrank. Heksen, duivels en spoken vierden feest, dansten uitgelaten en genoten van de toverdrank. Oh wee, als mensen het waagden om bij dit uitbundige feest toe te kijken. Ze werden bestraft met pijnlijke ziektes en een snelle dood. Niemand durfde te kijken waar het gelag, gegiechel, licht, of zelfs het rook vandaan kwam want niemand wou vervloekt worden. 

De heksenkeuken vandaag

De heksenkeuken is erg mooi om te zien. Je kan er mooi in de omgeving wandelen en het is interessant om er een keer te zijn geweest. De heksenkeuken zelf vond ik echter niet heel indrukwekkend en ‘het teken van de duivel’ wat volgens het informatieboekje en inwoners nog steeds te zien is konden Anna en ik nergens vinden. 

Het platform voor de heksenkeuken is daar in tegen erg magisch. Het was echt een perfecte cirkel met rotsen om op te zitten. Er staat ook een boom waar een gat in zit waarin water opgevangen wordt en daar onder zou een perfecte plek zijn voor een klein offer schaaltje of zelfs kaarsje. Wat mij betreft zou het een heel raar zijn als hier nog nooit een ritueel gedaan is of een coven is samengekomen. 

 

Wat zou jij doen als je voor de heksenkeuken zou staan?

 

Have a lovely day, magickal mind.

Love, Ann 🌿

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.