Tecklenburg, deel 1

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 07:00

Op aanraden van een van onze lezers zijn wij naar Tecklenburg gegaan. Dit kleine plaatsje in Duitsland heeft alles behalve een saai verleden. Lees meer over dit heksendorpje in deze blog!

Over Tecklenburg

Tecklenburg is een klein plaatsje in Duitsland dat bestond uit vier stadsdelen. In Tecklenburg-stad wonen zo’n 2500 mensen.

Deze stad heeft een rijke geschiedenis waarin ook de Nederlander Johannes Wier een grote rol heeft gespeeld.

Maar wat is er nou zo bijzonder en magisch aan deze plaats? Dat ga ik jullie vertellen.

Gravin Anna van Tecklenburg

Gravin Anna van Tecklenburg was geboren op 5 juli 1532 en was enig kind. Toen ze 23 jaar was moest zij trouwen met de 18 jarige Eberwin III von Bentheim-Steinfurt. Samen waren zij,  als erfgenamen van hun vaders land, sterker dan de bisschoppen die haar land binnen dreigen te vallen. Dit huwelijk was best ongebruikelijk voor die tijd omdat Anna en haar familie protestants waren en de familie van Eberwin was Katholiek. Samen kregen zij 1 dochter en 1 zoon. Nadat Anna haar vader verloor wilde zij haar land niet met haar man delen omdat hij katholiek was en veel vreemd ging met andere vrouwen. Zij besloot om het land alleen te gaan regeren.

Haar man Eberwin werd boos en sloot haar op hierdoor was haar lad nu van hem. Het hele land moest toen bekeerd worden tot het katholieke geloof.

Niet veel later kwam Christoph von Oldenburg haar redden en veroverde het land terug. Uiteindelijk overleed Eberwin aan syphilis, omdat zij nog steeds getrouwd waren kreeg Anna al zijn eigendommen en land.

Natuurlijke remedies en kruiden

Nadat Anna het land kreeg heeft zij alle gebouwen gerenoveerd en oude gebouwen herbouwd. In plaats van te vechten en land te veroveren sloot ze vrede met haar buurlanden. Dit zorgde ervoor dat er geen oorlog meer was en Tecklenburg een welvarend land werd.

Door deze nieuwe rust ontdekte en ontwikkelde gravin Anna haar talent voor kruiden en natuurlijke medicijnen. Ze was erg getalenteerd als het aankwam op kruiden en recepten. Gravin Anna richtte uiteindelijk de eerste apotheek in haar land op. Toen zij in 1569 ziek werd heeft Johannes Wier haar geholpen. Hij was een dokter en heks die getraind was door Cornelius Agrippa.

Cornelius Agrippa

Cornelius Agrippa is in 1486 geboren in Keulen en heeft verschillende boeken geschreven over onder andere astrologie. Hij was een heks en gaf ook les aan anderen. In 1519 heeft hij in Metz een oude vrouw bijgestaan die beschuldigd werd van hekserij. Zij is uiteindelijk vrijgesproken en Cornelius werd verbannen uit Metz. Hij heeft naast ‘advocaat’ veel verschillende beroepen gehad van soldaat tot arts. Hij stond later ook wel bekend als occulte filosoof en schreef het boek ‘de occulta philosophia’ wat dit boek werd ook wel gezien als een grimoire voor bezweringen. Veel boeken die wij vandaag lezen zijn zelfs gebaseerd op de ideeën van Cornelius. Er is nog heel veel meer te vertellen over Cornelius Agrippa, maar voor nu is dit genoeg achtergrondinformatie. Wil je meer weten? Laat dan een reactie achter dan kunnen wij hierover een aparte blog schrijven.

Heksenvervolgingen

Nadat Johannes Wier gravin Anna von Tecklenburg met succes behandelde tegen haar ziekte, werden zij vrienden. Voor de rest van hun leven hebben ze contact met elkaar gehouden en ondersteuden zij elkaar. Velen denken zelfs dat zij bij elkaar in de leer zijn gegaan waardoor zij zichzelf verder hebben kunnen ontwikkelen op gebied van hekserij.

Johannes was de eerste man die zich openlijk verzette tegen heksenvervolgingen. Hij heeft hier ook een boek over geschreven genaamd “Von den Blendwerken der Dämonen”.

Gravin Anna heeft in haar land heksenjachten ook verboden hierdoor was Tecklenburg een van de weinige plekken is waar nog nooit een heks vervolgd is. Tecklenburg werd een plek waar verschillende heksen, medicijn- mannen en vrouwen samen kwamen om veilig en vrij te kunnen leven.

 

In de volgende blog lees je meer over de verhalen van Tecklenburg. Er zijn namelijk erg veel sagen over hekserij die daar vroeger, en vandaag, verteld werden.

 

Welke plaats/plek moeten wij de volgende keer bezoeken? Laat het ons weten!

Have a magickal day, magickal mind!
🌿 xXx Ann 🌿

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Nina
9 maanden geleden

Super leuk om dit te lezen! Ben benieuwd naar andere ‘buitengewone’ plaatsen en hun verhalen!

Magickal Minds
7 maanden geleden

Wat leuk!! Er komen er vast snel meer! 🌿