Pumpkin Spice & Everything Nice

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 om 07:00

Deze blogpost met heerlijke pompoenrecepten heeft Ronja voor ons geschreven.

 

De herfst is hét seizoen van de pompoen. Zelf wacht ik eigenlijk heel het jaar tot het weer pompoenseizoen is en we weer aan de pompoensoep kunnen gaan! Hier deel ik een aantal plantaardige pompoen recepten. Mooi om naar te kijken, leuk om te maken en lekker om te eten!

Pumpkin spice kruidenmix

Voor de herfst is je eigen gemixte pumpkin spice mix in huis écht een must. Je kunt er zo veel mee. De mix die ik deel is een variant op de klassieke mix, omdat je natuurlijk veel kan mixen en variëren.

 

  • 8 tl kaneel
  • 4 tl gemberpoeder
  • 2 tl kruidnagel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl anijs
  • Snufje zwarte peper

 

Je kunt deze kruiden afmeten en goed met een vorkje (of iets anders) door elkaar mixen. Als je het goed verpakt dan kun je het nog heel lang bewaren. 

 

Pumpkin Spice Latte

Zit jij ook elk jaar te wachten tot de Pumpkin Spice Latte beschikbaar is bij de koffietent? Met dit recept kun je het nu zelf maken! 

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van een percolator, maar je kunt uiteraard gebruik maken van je favoriete koffie systeem.

 

  • 1 tl Pumpkin spice kruiden 
  • Gemalen koffiebonen
  • Oatly barista 
  • Water
  • Kokosmelk uit blik
  • Kaneelsuiker

 

Vul je percolator met water en koffiebonen en maak de espresso. Tegelijk verwarm je de oatly barista, hiervan gebruik ik ongeveer 2/3 van het kopje. Dit doe ik zelf in de magnetron op de hoge stand voor +/- 1 minuut. Als de barista havermelk verwarmd is, klop ik het op zodat er een mooie schuimlaag op zit. Als de espresso klaar is, giet je die over de havermelk heen. Voeg nu de pumpkin spice kruidenmix toe en roer door. 

 

Als je nog iets extra’s wil kun je kokos slagroom erbij maken. Dit doe je met een blikje kokosmelk uit de koelkast. Hoe vetter hoe beter. Hiervan giet je het waterige bovenlaagje af. De rest doe je in een kom, voeg eventueel kaneelsuiker toe. Gebruik de mixer tot het een goede slagroom achtige structuur heeft. Schep dit dan op je latte. Versier eventueel nog met kaneel suiker, karamel saus en kruiden.

Pumpkin soup 

Ik zit zelf eigenlijk heel het jaar te wachten tot het weer het seizoen is voor pompoensoep. Het is zo lekker en je kunt er goed op variëren. Dit recept is een beetje de basis, maar je kunt er van maken wat je zelf wil! Ik maak voor dit recept gebruik van mijn oven, een keukenmachine en een grote pan. Je kunt in plaats van een keukenmachine ook gebruik maken van een staafmixer of een andere blender. 

 

  • 1 grote flespompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook (of 5 teentjes)
  • 1 bosui
  • Chilipoeder
  • Peper en zout
  • 2 el olijfolie
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 1 liter water
  • kokosmelk

 

Je begint met gaten in de flespompoen te prikken. Dit kun je (veilig) doen met een scherp mes. Leg de pompoen vervolgens voor 4 min op de hoogste stand in de magnetron, dit zorgt ervoor dat de pompoen makkelijker door te snijden en te schillen is.

 

Als je de pompoen uit de magnetron haalt moet je even controleren of het een beetje zacht is, pas op, dit kan heet zijn. Nu kan je kiezen of je de schil eraf wil halen of er op wil laten, deze is eetbaar als je een biologische pompoen hebt. Anders eventueel schillen. De top en de onderkant kun je er af snijden. Daarna in de lengte in tweeën snijden. Dan kun je de zaden verwijderen. Die kun je eventueel bewaren om nog te planten. Snijd vervolgens de 2 stukken in vieren en snij het verder in blokjes. 

 

Snijd de ui en de knoflook. Je kunt hier op de hoeveelheid en de inhoud variëren hoe je het zelf lekker vind. Doe dit in een schaaltje samen met de olijfolie. Voeg er een beetje zout, peper en chilipoeder aan toe naar eigen gevoel, je kunt later meer kruiden aan de soep toevoegen als dat nodig is.

 

Pak een bakplaat en bakpapier. Leg hier de pompoenblokjes op. Verdeel de olijfolie mix over de pompoen. Zet dit in de oven voor 30 minuten op 200 ºC. In de 30 minuten af aan toe opscheppen.

Tijdens de pompoen in de oven staat kan je 1 liter water met 2 bouillonblokjes laten koken. Na de 30 minuten kun je de pompoen uit de oven halen en een beetje laten afkoelen. Nu kun je de blokjes in de blender doen.

 

Als het een gladde, maar dikke pap structuur heeft kun je dat er uit halen. Deze pompoen pap kun je bij de warme bouillon toevoegen. Voeg een gesneden bosuitje toe en eventueel wat extra peper en zout. Laat de soep sudderen tot de dikte naar wens is, ik vind het zelf lekker als het een beetje dik is. 

 

Serveer de soep eventueel met kokosmelk er doorheen om de smaak af te maken, maar dit is naar eigen smaak.

Pumpkin pie

Dit is echt herfst-comfort food en ook nog eens zeer makkelijk zelf te maken! 

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van mijn oven, de keukenmachine, een taartvorm en bakparels.

 

  • 1 flespompoen
  • 3 el pumpkin spice
  • 2 el bruine suiker
  • Snufje vanille extract
  • 1 el agave siroop
  • 200 gr bloem
  • 5 el harde kokosolie
  • 100 ml ijswater
  • 50 gr kristalsuiker
  • Snufje zout

 

Voor dit recept begin je met het maken van de korst, hiervoor gebruik ik mijn keukenmachine met de deeghaken. Verwarm de oven voor op 200 º C. Voeg de bloem, de kristalsuiker en een snufje zout samen en mix het goed door elkaar. Voeg nu de kokosolie tussen. Als dit goed door elkaar is gemengd dan is de structuur een beetje kruimelig. Voeg vervolgens het ijswater toe. Hierna moet de structuur goed deeg achtig zijn. Kneed dit met de hand nog uit om het vaster te maken. Rol het deeg uit tot een grote, platte, cirkelvormige lap. Vet je bakvorm in en leg de lap deeg er in. Daarop leg je een vel bakpapier waar je je bakparels in legt. Zet dit voor 15 min in een voorverwarmde oven, totdat het deeg hard is gebakken. 

 

Voor de pie vulling neem je de flespompoen en prik je een paar gaten met een mes. Vervolgens leg je het voor een minuut of 4 in de magnetron, tot de pompoen een beetje zacht is. Je kunt kiezen of je de schil mee wil eten of die er af wil schillen. Verwijder de top en de onderkant. Snijd de pompoen in 2en, verwijder de zaden. Snijd de pompoen in 4en en dan in blokjes. 

 

Doe de pompoenblokjes in de blender en voeg de agavesiroop, de bruine suiker en een snufje vanille extract toe. Blend tot een gladde mix. Voeg de pumpkin spice kruidenmix toe en mix het er goed doorheen.

 

Haal de bakvorm uit de oven , haal daar het bakpapier met de bakparels er uit en giet er de mix uit de blender in. Bak dit nog 30 min op 200 º C. 

 

Serveer dit warm, met de kokos slagroom uit het Pumpkin Spice Latte recept.

 

Vind je pompoen ook zo lekker? Ga je er nog wat mee maken deze herfst? 

Laat het me weten in de comments! 

 

Have a lovely day Magickal Mind!

🐑 Liefs, Ronja 🐑


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.