DIY schoonmaakmiddelen, de basics

Gepubliceerd op 31 juli 2020 om 07:00

Ik maak graag mijn eigen sopjes het is goedkoop en beter voor het milieu, in deze post geef ik je graag meer informatie en een receptje om te beginnen met het maken van je eigen schoonmaakmiddelen.

Ik heb altijd een aantal basic producten in mijn voorraadkast staan, hiermee kan ik bijna alles schoonmaken. Hieronder heb ik een uitgebreid lijstje gemaakt met alle producten en hun werking. Ook kun je onderaan deze post een printable vinden met een recept om allesreiniger te maken.

In de voorraadkast:

 • Baking soda 

Baking soda wordt ook wel zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, natriumbicarbonaat genoemd. Het ontgeurt, schuurt, reinigt en ontvet. Baking soda is verkrijgbaar bij de supermarkt

 

 • Azijn

Azijn verwijdert geurtjes, zeepresten, roest, urinesteen en kalk. Ook bestrijdt azijn schimmels en bacteriën. Er zijn twee soorten azijn; natuurazijn en schoonmaakazijn. 

Natuurazijn kun je ook gebruiken om mee te koken. Schoonmaakazijn is zuurder en niet geschikt voor consumptie. Ik vind beide even goed werken, dus gebruik vooral wat je zelf fijn vind. 

 

 • Afwasmiddel

Afwasmiddel vind ik onmisbaar in dit lijstje, het is een fijne basis zeep die je bijna overal voor kunt gebruiken. Afwasmiddel ontvet en reinigt. Ik kies graag voor ecologisch afwasmiddel maar dit hoeft natuurlijk niet. 

 

 • Ossengalzeep

Ossengal zeep is een geweldige vlekverwijderaar, mocht je een vegan optie willen dan kun je kiezen voor een huishoudzeep zoals marseille- of aleppo zeep. Ossengal zeep vind je bij de supermarkt, drogist of biologische winkel.

 

 • Alcohol 70%

Alcohol 70% desinfecteert en helpt bij het streeploos reinigen van ruiten, spiegels etc. Alcohol 70% is verkrijgbaar bij de drogist.

 

 • Natuurzeep (vast of vloeibaar)

Natuurzeep zoals marseille-, groene- of aleppo zeep kun je gebruiken om bijna alles mee schoon te maken. Het ontvet, reinigt en verzacht. Ik kies graag voor natuurzeep op olijfolie basis, er zijn ook zepen op basis van dierlijke vetten of palmolie. Natuurzeep vind je bij de supermarkt, drogist of biologische winkel.

Om je schoonmaakmiddelen extra magisch te maken

 • Etherische oliën

Laat je sopjes lekker ruiken. Ik kijk vaak ook naar de andere eigenschappen van de olie zodat ik die kan toepassen. 

 

 • Maan- of edelsteen water

De makkelijkste manier om al je sopjes wat extra kracht te geven. meestal vervang ik een deel van mijn gewone water voor maan- of edelsteen water. Hier kun je een post vinden over hoe je edelsteen water maakt.

 

 • Florida water

Florida water reinigt op energetisch niveau je zou het in plaats van salie of palo

santo kunnen gebruiken. Ik vind het heerlijk om een keer per week met een sopje alles af te nemen. Zo begin ik mijn week met nieuwe energie. Let wel op dat je na het schoonmaken de energie die je hebt weggehaald opvult met goede energie. Dit kan je doen door kruiden te branden, ik gebruik graag sweetgrass. Sweetgrass zorgt voor warme positieve energie vol blijdschap en harmonie. Florida water is verkrijgbaar bij verschillende online winkels, onder andere hier

Handige spulletjes:

 • Lege (spray)flessen

Een lege fles van een ander schoonmaakmiddel is prima om te gebruiken, hierin kun je al je sopjes doen. Ik gebruik het liefste spray flessen omdat ik het makkelijk vind werken.

 

 • Trechter

Zodat je niet knoeit.

 

 • Maatschepjes

Hiermee kan ik makkelijk doseren. Deze kun je vinden bij de huishoudwinkel, kookwinkel of online.

 

 • Microvezel schoonmaakdoeken

Een goede kwaliteit microvezel gaat jaren mee en helpt bij al je schoonmaakklusjes. De speciale vezels aan het doekje helpen vuil en vet op te pakken en laten het oppervlak schoon achter. Ik adviseer je om een beetje extra geld uit te geven aan deze doekjes, ze zijn soms even belangrijk als een goed schoonmaakmiddel. Microvezel doeken zijn verkrijgbaar bij de huishoudwinkel of online.

 

Met deze producten kun je allerlei schoonmaakmiddeltjes maken. In de printable bij deze post heb ik een fijn receptje voor allesreiniger. Deze kun je downloaden, printen en bewaren in een mooi schriftje of op je koelkast.

 

Happy cleaning!

 

Have a lovely day, magickal mind.

🦋Liefs, Anna🦋

DIY Allesreiniger
Afbeelding – 1,0 MB 93 downloads

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Emmy
een jaar geleden

Hoihoi ik heb van de week gelezen dat het beter is om natuurazijn dan schoonmaakazijn te gebruiken omdat het schoonmaakazijn chemisch is en moeilijk afgebroken wordt in de natuur
Liefs

Anna
een jaar geleden

Heyy Emmy,

Bedankt voor je reactie! Het verschil tussen schoonmaak- en natuurazijn is dat schoonmaakazijn meer azijnzuur bevat, waardoor het dus zuurder is en niet geschikt voor consumptie. Zowel natuur- als schoonmaak azijn hebben dus dezelfde werkstof maar in een andere concentratie.

Schoonmaak azijn is volledig biologisch afbreekbaar, dit betekent dat het na verloop van tijd geen schadelijke resten achter laat in de natuur.

Ik zou je adviseren om vooral te gebruiken waar jij je fijn bij voelt. Ik hoop dat ik je vraag zo volledig mogelijk heb beantwoord.

Mocht je nog meer informatie willen dan kun je altijd een reactie achterlaten. Zowel hier als op facebook of instagram!

Have a lovely day, magickal mind.
Liefs, Anna